PureVPN review (2024): eenvoudig, maar langzaam en dubieus (2024)

In deze review bespreken we de VPN-provider PureVPN. PureVPN is een van bekendste VPN-providers met servers over de hele wereld. De dienst is opgericht in 2007 door GZ Systems en staat bekend als erg degelijk. De laatste jaren heeft PureVPN een aantal veranderingen doorgevoerd, waaronder een lagere prijs.

Met zijn locatie op de Britse Maagdeneilanden heeft PureVPN geen last van vervelende wetten rondom dataopslag, en is de dienst niet verplicht gebruikersgegevens te verzamelen. Toch zul je zien dat we niet erg tevreden zijn over het logbeleid van de provider. Dit maakt dat de algehele score een stuk lager ligt dan je misschien zou verwachten. Lees daarom snel verder voor meer details over deze VPN-aanbieder.

PureVPN review: in het kort

PluspuntenMinpunten
Gemakkelijk in gebruikWisselende snelheden, maar vaak langzaam
Deblokkeert streamingdiensten relatief goedHoudt sessielogs bij
Heeft een always-on audit programmaHeeft in het verleden logs gedeeld
Prima klantenservice
Mogelijkheid tot anoniem betalen
Split tunneling en kill switch aanwezig
Werkt op veel apparaten en besturingssystemen
31-dagen geld-terug-garantie

PureVPN beschikt over alle eigenschappen die een goede VPN hoort te hebben. Zo kun je er de Amerikaanse Netflix mee bekijken, restricties op internet omzeilen en compleet anoniem series en films downloaden via torrents. Ook is PureVPN gemakkelijk in gebruik. Daarnaast heeft de dienst verschillende abonnementen en een 31-dagen geld-terug-garantie op ieder abonnement. Je kunt de VPN op wel 10 apparaten tegelijk gebruiken.

Een nadeel van PureVPN is dat je grote kans hebt om tegen snelheidsproblemen aan te lopen. De snelheden zijn erg wisselend en vaak niet werkbaar. Na enkele servers binnen een locatie te hebben geprobeerd, kregen we wel steeds prima servers om tests mee uit te voeren. Hiervoor heb je wel wat geduld nodig.

PureVPN zegt geen gegevens te loggen. In het verleden bleek echter dat de provider gebruikersgegevens aan de FBI had doorgespeeld. Toen hield de dienst dus wel nog gegevens bij. Sindsdien is het privacybeleid geüpdatet, maar nog steeds houdt PureVPN enkele gebruikersdata bij. Als je echt anoniem wilt blijven, raden we je dus aan een echte ‘no log’-VPN te gebruiken die gebruikmaakt van RAM-only servers, zodat de dienst niet eens data kán opslaan. Een voorbeeld van zo’n goede, privacybeschermende VPN is NordVPN, waarover je meer kunt lezen in onze uitgebreide NordVPN-review.

SpecificatiesPureVPN

💵 PrijsVanaf €1,80 per maand
📱 BesturingssystemenAndroid, Windows, Mac, iOS, Linux
💻 Gelijktijdige verbindingen10
💳 BetaalmethodenGoogle Pay, Bitcoin, Creditcard, PayPal
🔒 ProtocollenOpenVPN, IKEv2, WireGuard
📅 Geld-terug-garantiesGeld-terug-garantie
📋 LogsHoudt logs bij
🌎 Servers in het NederlandsNederland, België
📥 Torrents
🍿 Netflix
🏠 Website in het Nederlands
📲 App in het Nederlands
🎧 Klantenservice in het Nederlands
🎬 Werkt metPureVPN review (2024): eenvoudig, maar langzaam en dubieus (2)PureVPN review (2024): eenvoudig, maar langzaam en dubieus (3)PureVPN review (2024): eenvoudig, maar langzaam en dubieus (4)PureVPN review (2024): eenvoudig, maar langzaam en dubieus (5)PureVPN review (2024): eenvoudig, maar langzaam en dubieus (6)PureVPN review (2024): eenvoudig, maar langzaam en dubieus (7)

Aanbieding

Neem PureVPN voor 2 jaar voor slechts €1,80!

BezoekPureVPN

Snelheid – Hoe snel is PureVPN?

PureVPN review (2024): eenvoudig, maar langzaam en dubieus (8)

De snelheid die je met een VPN-verbinding haalt is afhankelijk van een aantal factoren. Belangrijk hierbij zijn de snelheid van je eigen verbinding, het type encryptie dat je gebruikt, de locatie van de VPN-server en jouw eigen locatie en afstand tot de server. Wij testten de snelheid van PureVPN aan de hand van speedtests en onze eigen ervaringen met de VPN. We kwamen tot de conclusie dat PureVPN slechts een 4 verdient op snelheid en je dus beter een van deze snelle VPN’s kunt kiezen. Als snelheid voor jou het allerbelangrijkste is raden we Surfshark VPN aan.

Dit zijn onze voornaamste conclusies over PureVPN:

  • PureVPN heeft erg wisselende snelheden, soms zo laag dat normaal browsen onmogelijk is.
  • Met de juiste (snelle) server gaat streamen, gamen en downloaden prima.
  • PureVPN laat in de app zelf de snelheid van de server zien.
  • Om een snelle server te krijgen is het noodzakelijk om meerdere keren met een serverlocatie te verbinden.

Speedtest resultaten PureVPN

Voor de snelheidstesten hebben we eerst de snelheid van onze eigen verbinding zonder VPN gemeten. Aan de hand hiervan kunnen we zien wat de verschillende servers van PureVPN met de snelheid doen. Ook hebben we het VPN-protocol overal gelijk gehouden op WireGuard om zo min mogelijk andere factoren te beïnvloeden.

ServerDownloadsnelheid (Mb/s)Uploadsnelheid (Mb/s)Ping (MS)
Geen VPN93,0193,447
Snelste serverMaakt geen verbindingMaakt geen verbindingMaakt geen verbinding
Nederland (Amsterdam)17,249,24316
Duitsland (Frankfurt)88,7590,6215
Groot-Brittannië (Londen)Maakt geen verbindingMaakt geen verbindingMaakt geen verbinding
Amerika (New York)61,9925,36171
Australië (Perth)28,8269,99516
Japan (Tokio)37,475,19464

De servers van PureVPN hebben erg wisselende snelheden. We hebben verschillende speedtests gedaan en de snelheden verschilden behoorlijk. De resultaten in de tabel zijn de gemiddelde snelheden die we hebben gemeten. Op enkele momenten was de snelheid echter zo laag, dat de testwebsite niet eens laadde. Ook kregen we bij een Nederlandse server één uitschieter van redelijk normale snelheden (87,26 Mb/s downloadsnelheid, 90,50 Mb/s uploadsnelheid, 13 ms ping). Opvallend is wel dat de VPN-verbinding in Duitsland en ver weg gelegen landen relatief sneller is dan de verbinding met een server in Nederland.

De app van PureVPN laat zelf speedtests zien. Hieronder is een voorbeeld van de snelheden die we haalden met een Nederlandse server. Hiermee was het dus onmogelijk om te browsen.

PureVPN review (2024): eenvoudig, maar langzaam en dubieus (9)

Snelheid in alledaags gebruik

Vanwege de wisselende snelheden op sommige momenten was het lastig om te browsen. Websites deden er erg lang over om te laden, waardoor regulier internetten vrijwel onmogelijk bleek. Terwijl we met snellere servers van de VPN verbonden waren, hebben we gestreamd, YouTube-filmpjes gekeken, gegamed en gedownload. Dit ging allemaal prima, al was het een gedoe om een snelle server te vinden.

De kwaliteit van de VPN-verbinding is dus afhankelijk van de server waarmee je verbonden bent. De snelheidsverschillen per server zijn erg groot. Af en toe is het noodzakelijk om meermaals met een serverlocatie te verbinden om zo een snellere server te krijgen.

Veiligheid – Hoe veilig is PureVPN?

PureVPN review (2024): eenvoudig, maar langzaam en dubieus (10)

De veiligheid van een VPN is misschien wel het belangrijkste aspect. Je vertrouwt er immers op dat je met een VPN anoniem bent, zeker wanneer je het gebruikt om censuur te omzeilen. PureVPN is in de afgelopen jaren zeker verbeterd, maar met een 6,5 op veiligheid is het nog steeds een risico voor je privacy. Dit zijn onze conclusies:

  • PureVPN gebruikt verschillende protocollen (IKEv2, OpenVPN en WireGuard) en een goede 256-bits AES-encryptie.
  • De dienst beschermt je tegen DNS-lekken en IPv6-lekken.
  • PureVPN houdt connectielogs bij, hoewel de dienst vanwege zijn locatie op de Britse Maagdeneilanden niet verplicht is om gegevens op te slaan.
  • Om de dienst te gebruiken, moet je een naam, e-mailadres, wachtwoord en betaalmethode opgeven.
  • PureVPN heeft een ingebouwde kill switch die je gegevens beschermt bij het wegvallen van de VPN-verbinding.
  • Het bedrijf deelde in het verleden gegevens met autoriteiten, maar heeft inmiddels zijn privacybeleid aangepast.
  • PureVPN wordt periodiek geaudit.
  • Het bedrijf biedt ook andere privacy- en cybersecurityproducten aan, waaronder een wachtwoordmanager en beveiligde cloudopslag.

Protocollen

PureVPN maakt gebruik van verschillende VPN-protocollen:

  • IKEv2. Dit protocol is relatief snel en vooral handig als je gebruikmaakt van de VPN op je telefoon.
  • OpenVPN (TCP en UDP). Dit is de gouden standaard als het aankomt op VPN-protocollen.
  • WireGuard. Dit relatief nieuwe protocol is voornamelijk gericht op hoge snelheden, maar zorgt ook voor een zeer degelijke bescherming.

Het zijn dus allemaal protocollen die zorgen voor goede bescherming. Als je wilt weten welke je het beste kunt gebruiken, vergelijk ze dan in ons uitgebreide artikel over VPN-protocollen. Daarnaast maakt PureVPN gebruik van een 256-bits AES-encryptie (of ChaCha20 in het geval van WireGuard). Ook dit is een erg hoog niveau van versleuteling.

Als je gebruikmaakt van het OpenVPN-protocol op een server in specifiek aangegeven landen, gebruik je bovendien ‘quantum-resistant encryption keys‘. Samen met het quantum computing-bedrijf Quantinuum heeft PureVPN deze nieuwe encryptiesleutels geïntegreerd, waardoor de versleuteling zelfs niet met kwantumcomputers gebroken kan worden.

Logbeleid en privacy

Oorspronkelijk was het hoofdkantoor van PureVPN gevestigd in Hongkong. Dit was altijd een goede locatie voor VPN’s, gezien de privacywetgeving. Sinds de steeds groter wordende macht van China in dit land, maken veel mensen zich echter zorgen over de waarborging van privacy. Daarom heeft PureVPN zijn hoofdkwartier in het najaar van 2021 verhuisd naar de Britse Maagdeneilanden. Hier is ook het hoofdkantoor van ExpressVPN te vinden. Dit gebied ligt buiten de 5, 9 en 14 eyes-allianties. PureVPN hoeft volgens de lokale wetgeving geen data op te slaan.

In het privacybeleid benadrukt PureVPN dat het geen gegevens logt. De provider houdt wel connectielogs bij. PureVPN houdt deze gegevens bij:

  • Je naam, e-mailadres, wachtwoord en betaalmethode.
  • De dag waarop je verbinding maakt en hoelang je de verbinding behoudt.
  • De locatie van de VPN-server waarmee je verbinding maakt. Hierbij benadrukt PureVPN dat het niet bijhoudt met welke server of IP-adres je precies verbonden bent.
  • Je internetprovider en stad. Hierbij wordt benadrukt dat het niet over je exacte locatie en IP-adres gaat.
  • Hoeveel bandbreedte je in totaal gebruikt over meerdere sessies.
  • App-analytics en statistieken.
  • Communicatiedata: gegevens van e-mails, live chats en feedbackformulieren.
  • Als je gebruikmaakt van een dedicated IP, blijft dit IP-adres tot 15 dagen na het beëindigen van je abonnement in PureVPN’s logs staan.

De analytische en statistische informatie verzamelt PureVPN met behulp van andere partijen die hierdoor ook toegang krijgen tot de gegevens. Het gaat hier om Google Analytics, Apple Tunes, Firebase, New Relic, MixPanel, Facebook Pixel, Intercom en Sentry. Communicatiedata wordt gedeeld met Zendesk, Intercom, Mailchimp, SendGrid en MixPanel. Het huidige privacybeleid spreekt niet over het delen van informatie met autoriteiten of andere overheidsinstanties.

PureVPN deelde gegevens met autoriteiten

PureVPN heeft in het verleden geclaimd dat het een echte ‘no log’-VPN was. Toch werd er in 2017 bewezen dat de dienst wel gegevens bijhield. De VPN-provider gaf toen namelijk gegevens over een cyberstalker door aan de FBI. Het ging om de eigen IP-adressen van de cyberstalker waarmee hij verbinding maakte met een PureVPN-server. Toegegeven: in 2017 stond nog in het privacybeleid dat PureVPN mee zou werken als bevoegde autoriteiten om informatie vroegen. Ook werd er destijds nog niet gesproken over het niet opslaan van de gebruikers’ IP-adressen.

Tegenwoordig zegt PureVPN vooral dat het geen logs bijhoudt die de gebruiker kunnen identificeren of waarmee het bedrijf monitort wat een gebruiker doet. Wel wijst het op een ‘no log certification’ door het auditbedrijf KPMG en noemt het zichzelf op sommige pagina’s nog een ‘Zero log VPN company’, hoewel het nog steeds enkele gegevens logt.

Always-on audits van PureVPN

Nadat PureVPN zijn privacybeleid heeft aangepast in 2018 en claimde dat het geen browsergegevens of IP-adressen bijhield, is het bedrijf geaudit door het onafhankelijke Altius IT. Deze gecertificeerde auditor van informatiesystemen concludeerde het volgende volgens een blogpost van PureVPN: “[We] hebben geen enkel bewijs gevonden van systeemconfiguraties en/of systeem-/servicelogbestanden die onafhankelijk of samen zouden kunnen leiden tot het identificeren van een specifieke persoon en/of de activiteit van de persoon bij het gebruik van de PureVPN-service”. In andere woorden, Altius IT onderschrijft dat je anoniem bent als je gebruikmaakt van PureVPN, ook voor de VPN-provider zelf.

In 2019 heeft PureVPN afspraken gemaakt met nog een gerenommeerd auditbedrijf: KPMG. Deze onafhankelijke partij mag zonder waarschuwing vooraf langskomen en de systemen onderzoeken. Dit wordt ook wel een ‘Always-On audit’ genoemd. Tijdens de eerste audit bevestigde KPMG de bevindingen van Altius IT. Het bedrijf concludeerde dat PureVPN geen persoonlijk identificeerbare informatie monitort of bewaart. In augustus van 2022 vond er nogmaals een KPMG-audit plaats waarbij weer geen problemen waren aangetroffen.

De audit reports zijn helaas onder embargo. We hebben deze dus niet zelf kunnen inzien en verifiëren. Wel hebben we beide auditors benaderd en bevestigd gekregen dat ze inderdaad met PureVPN hebben gewerkt. Het lijkt ons bovendien niet dat PureVPN zou liegen over de uitkomsten van onderzoeken door deze gerenommeerde bedrijven.

De klantenservice benadrukte aan ons dat PureVPN ook twee keer per jaar een transparancy report uitbrengt. Hierbij linkte de medewerker naar een report dat data weergeeft uit juli t/m december 2020. We konden geen andere transparency reports vinden op de website. Bovendien claimt het report dat we konden zien dat het zowel de ingediende aanvragen toont als de reactie die PureVPN hierop gaf. We zien echter alleen het aantal aanvragen voor informatie.

Samenwerking met Samsung Veilige Wi-Fi

In september 2022 kondigde PureVPN een samenwerking met Samsung Electronics aan. De VPN-dienst zal bijdragen aan de Enhanced Privacy Protection (EPP) binnen de Veilige Wi-Fi feature op Samsung telefoons. Met deze aanvulling kun je je internetverkeer vanaf je Samsung-telefoon automatisch laten versleutelen.

Samsung zegt in zijn eigen privacybeleid dat het klant- en telefoongegevens deelt met partners, als dit nodig is. We hebben zowel Samsung als PureVPN gevraagd welke data de VPN-provider precies van Samsung ontvangt. PureVPN hield stellig vast aan een ‘no log’-beleid en beweert dus dat het helemaal geen data heeft van Samsung- of PureVPN-gebruikers. De Samsung-medewerker vertelde ons: “Niet al je telefoongegevens naar mijn weten”. Welke informatie wel gedeeld wordt is nog onbekend.

Kill switch

PureVPN heeft een kill switch. Als de verbinding met de VPN onverwachts wegvalt, zorgt de kill switch ervoor dat je gehele internetverbinding wordt onderbroken. Zo ga je niet per ongeluk door met surfen op een onbeveiligde verbinding en voorkom je dus dat je informatie (bijvoorbeeld je IP-adres en je locatie) lekt.

De kill switch van PureVPN is te vinden onder het tabje ‘Algemeen‘ in de app. Zorg dat ‘IKS inschakelen‘ is aangevinkt. IKS staat in dit geval voor ‘Internet Kill Switch‘. Je hebt vervolgens de keuze uit een automatische IKS en handmatige IKS (in de app foutief vertaald naar ‘handbuch IKS’). Bij de handmatige IKS is het aan de gebruiker zelf om de internetverbinding uit te schakelen als de VPN uitvalt. Dit biedt dus niet de bescherming die een kill switch hoort te bieden.

Het bovenstaande was in ieder geval de uitleg die we van een supportmedewerker kregen over het verschil tussen de twee kill switches. Een andere medewerker vertelde ons dat de handmatige kill switch zorgt dat je internetverbinding uitvalt als de VPN niet aan staat. De automatische kill switch zou de internetverbinding verbreken als de VPN onverhoopt wegvalt.

We hebben beide types uitgetest om te achterhalen welke medewerker gelijk had. Bij het wisselen van server bleven we echter toegang hebben tot het internet welke vorm van de kill switch ook maar aangevinkt was. Wel werd ons internetverkeer in alle gevallen geblokkeerd als de VPN-verbinding per ongeluk uitviel.

PureVPN review (2024): eenvoudig, maar langzaam en dubieus (11)

Lekt PureVPN je gegevens?

PureVPN zegt op zijn website dat de dienst bescherming biedt tegen DNS-lekken en IPv6-lekken. Sommige VPN’s lekken deze gegevens namelijk alsnog door WebRTC-lekken. We hebben de claim van PureVPN uiteraard zelf uitgetest met behulp van onze eigen anonimiteitstool. Hieruit kwam naar voren dat de lek-bescherming echt werkt.

Ook hebben we gekeken naar browserleaks.com om te controleren of we echt geen data prijsgaven. Ook hier kregen we alleen de gegevens van de VPN-server te zien en niet onze eigen data. PureVPN heeft de test dus doorstaan.

Welke gegevens heeft PureVPN nodig?

Bij het inloggen dien je een naam, e-mailadres, wachtwoord en betaalmethode op te geven. Wel is het mogelijk om zo anoniem mogelijk een abonnement af te sluiten met behulp van een anoniem e-mailadres en betaling middels cryptocurrency. Deze betaling loopt via CoinGate, een cryptobedrijf dat wel veel data van zijn gebruikers verzamelt.

Pure2: PurePrivacy, PureKeep en PureEncrypt

Pure2 is een combinatie van PureVPN en drie andere cybersecurityproducten:

  • PurePrivacy, soms ook PureScan genoemd, is een soort dark web monitor voor het clearweb. Het scant al je privacy-instellingen op je social mediaplatformen en controleert dat je data niet verkocht of gelekt wordt. Ook heeft PurePrivacy een ad- en trackingblocker.
  • PureKeep is de wachtwoordmanager van het bedrijf. Deze is beschikbaar op macOS, Windows en als webapp. PureVPN is momenteel bezig met het ontwikkelen van een PureKeep-app voor smartphones. Ook werkt het aan browserextensies voor Google Chrome en Mozilla Firefox.
  • Met PureEncrypt introduceert PureVPN een beveiligde cloudopslag. Je kunt verschillende mappen (genaamd vaults of kluizen) maken waarin je je persoonlijke bestanden en foto’s veilig bewaart.

De gebruiksvriendelijkheid van PureVPN

PureVPN review (2024): eenvoudig, maar langzaam en dubieus (12)

Ook de gebruiksvriendelijkheid van een VPN speelt een grote rol bij de keuze voor een VPN-provider. Als de VPN-software ingewikkeld in gebruik is, zul je snel afhaken. Ook een goede prijs-kwaliteitsverhouding is van belang, want je wilt natuurlijk niet veel geld betalen voor een haperende VPN.

Wij hebben deze zaken getest bij PureVPN om de gebruiksvriendelijkheid te bepalen. Daarnaast hebben we de klantenservice benaderd om te kijken of deze je goed op weg kan helpen bij problemen. We kwamen bij de volgende conclusies, waardoor PureVPN een 8 verdient:

  • De PureVPN-website is overzichtelijk, biedt veel informatie, en is in o.a. het Nederlands beschikbaar.
  • De installatieprocedure van PureVPN is intuïtief en eenvoudig.
  • Je kunt PureVPN gebruiken op wel tien apparaten tegelijk en dit kun je uitbreiden.
  • De PureVPN-software is overzichtelijk en eenvoudig in het gebruik.
  • PureVPN is op vrijwel ieder besturingssysteem en apparaat te gebruiken.
  • De service is relatief goedkoop.
  • Je kunt bij PureVPN betalen met PayPal, creditcard, of cryptovaluta.
  • PureVPN heeft een prima klantenservice met live chat.
  • PureVPN heeft extra features, zoals split-tunneling en port forwarding en heeft een zakelijke VPN-dienst.

De PureVPN-website en installatieprocedure

De website van PureVPN is overzichtelijk en geeft veel informatie. De homepage is minimalistisch, maar je navigeert erg makkelijk naar de feature-informatie, downloads, prijzen en andere services van PureVPN. Ook vind je er een blog en helpsectie die helaas niet makkelijk te doorzoeken is. De zoekfunctie geeft namelijk vaak foutmeldingen. De website wel in erg veel talen beschikbaar, waaronder Nederlands. Wel moet hierbij worden vermeld dat de vertaling niet altijd even goed is.

PureVPN review (2024): eenvoudig, maar langzaam en dubieus (13)

Het installeren van PureVPN is erg eenvoudig. In onderstaand stappenplan leggen we de installatieprocedure van PureVPN uit.

  1. Ga naar de website van PureVPN en klik op de grote oranje knop.
  2. Kies het abonnement dat je wilt afsluiten.
  3. Vink eventuele extra diensten aan die je wilt aanschaffen.
  4. PureVPN review (2024): eenvoudig, maar langzaam en dubieus (14)
  5. Geef aan of je add-ons wilt bijkopen. Deze vind je onder de betaaloptie op de pagina.
  6. PureVPN review (2024): eenvoudig, maar langzaam en dubieus (15)
  7. Kies je betaalmethode en vul de benodigde gegevens in.
  8. PureVPN review (2024): eenvoudig, maar langzaam en dubieus (16)
  9. Je krijgt nu een e-mail met links naar de downloadpagina. Klik op jouw besturingssysteem om de juiste software te downloaden en installeren.
  10. PureVPN review (2024): eenvoudig, maar langzaam en dubieus (17)
  11. Als je het gedownloade bestand opent, begint de installatie vanzelf. Je moet wel nog de gebruikersvoorwaarden accepteren.
  12. PureVPN review (2024): eenvoudig, maar langzaam en dubieus (18)Log in bij de app. Vul bij de gebruikersnaam je e-mailadres in die je bij het betalen hebt opgegeven, en voer het wachtwoord in.
  13. PureVPN review (2024): eenvoudig, maar langzaam en dubieus (19)
  14. Om de VPN aan te zetten, druk je op de grote knop.
  15. PureVPN review (2024): eenvoudig, maar langzaam en dubieus (20)

Bij ons werkte de laatste stap niet altijd. We moesten dan eerst handmatig een server selecteren. De serverlijst vind je door op het wereldbolletje te klikken aan de linkerkant. Als je eerst nog instellingen wilt veranderen, zoals een ander protocol kiezen, klik je op het tandwielicoontje.

Uitstraling en gebruiksvriendelijkheid

De app van PureVPN ziet er overzichtelijk uit en is gemakkelijk in gebruik. In de app kun je eenvoudig kiezen uit verschillende serverlocaties. PureVPN is op veel verschillende apparaten en besturingssystemen te gebruiken, van Windows tot iOS en Android-televisies. Momenteel werkt PureVPN bovendien aan een app voor Linux-distributies Mint en Debian OS.

Op de desktop-app kun je verschillende instellingen aanpassen, zoals het protocol, de taal van de app (deze is onder andere in het Nederlands beschikbaar) en het wel of niet automatisch opstarten van de app. Ook schakel je de kill switch in en stel je bepaalde apps in voor split-tunneling. Het is ook mogelijk om het programma te leren welke servers goed werken voor jou. Als je aangeeft of een verbinding goed werkte, dan krijg je later deze server ook weer toegewezen. Deze feature zet je aan of uit onder ‘Serverselectie personaliseren’.

PureVPN review (2024): eenvoudig, maar langzaam en dubieus (21)

Op de app voor smart-tv, smartphone en desktop is er ook een shortcut feature toegevoegd in oktober 2022. In het Nederlands heet dit ‘Snelkoppelingen‘. Dit is een gemakkelijke functie voor mensen die veel streamen. Je kunt in de app namelijk een shortcut toevoegen voor een specifieke streamingsite. Als je verbinding maakt met een specifieke server om bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix te kijken, zorgt de app dat je direct Netflix.com opent.

PureVPN review (2024): eenvoudig, maar langzaam en dubieus (22)

Split-tunneling

PureVPN biedt split-tunneling aan. In de desktop-app betekent dit dat je selecteert welke apps alleen met de VPN-verbinding online gaan. Alle apps die je hier niet in opneemt, gaan onbeveiligd online. Het viel ons op dat je hierbij slechts een beperkte keuze uit apps krijgt. We konden een torrentprogramma en verschillende browsers toevoegen aan de tunnel, maar de Netflix-app bijvoorbeeld niet.

PureVPN review (2024): eenvoudig, maar langzaam en dubieus (23)

In de app voor iPhone en iPad zit er ook een split-tunnelingsfeature. Hier heet deze feature ‘VPN on demand‘. Je vult hier de URL in van websites die je alleen beveiligd wilt bezoeken. Als jij de specifieke website opent, gaat PureVPN automatisch aan, ook als je dit zelf was vergeten.

Port forwarding

PureVPN heeft altijd een NAT-firewall gehad. Een Network Adress Translation firewall is een standaard feature op je router, maar door het gebruik van een VPN wordt deze omzeild. Daarom hebben sommige VPN’s zelf een NAT-firewall om toch ongewenst inkomend internetverkeer te blokkeren en je zo te beschermen tegen bijvoorbeeld denial of service aanvallen.

Een NAT-firewall zorgt wel voor minder anonimiteit bij de VPN-provider en andere partijen. Om je toch te beveiligen tegen ongewenst inkomend verkeer en je anoniemer te houden, kun je port forwarding gebruiken. Je stelt dan in dat het VPN-verkeer door een specifieke port van de router het internet op en af moet gaan. Dit is handig als je bijvoorbeeld met een beveiligde VPN-verbinding wilt verbinden met je babymonitor. Ook helpt het bij het seeden van torrents.

Port forwarding stel je bij PureVPN in via het online gebruikersdashboard. Je navigeert dan naar het menu ‘Port Forwarding‘ en selecteert welke poorten opengezet moeten worden. Dit is dus wel een feature waarvan we aanraden dat je dit alleen gebruikt als je weet wat je doet.

PureVPN review (2024): eenvoudig, maar langzaam en dubieus (24)

Prijzen en betaalmogelijkheden

PureVPN biedt in principe drie abonnementen aan:

AbonnementenPureVPN review (2024): eenvoudig, maar langzaam en dubieus (25)

  • PureVPN1 maand €10,07mnd Bekijk aanbieding
  • PureVPN1 jaar €3,44mnd Bekijk aanbieding
  • PureVPN2 jaar €1,80mnd Bekijk aanbieding

Je kunt bij alle abonnementen de app op 10 apparaten tegelijkertijd gebruiken. Als je je abonnement hebt afgesloten is het bovendien mogelijk om te upgraden naar een ‘family plan’ via het gebruikersdashboard. Je voegt dan nog 5 extra apparaten toe.

Alle abonnementen hebben een geld-terug-garantie van 31 dagen. Je kunt bij PureVPN betalen met PayPal, creditcard, Google Pay of cryptovaluta zoals Bitcoin. Als je kiest voor een cryptobetaling verlies je echter de geld-terug-garantie.

PureVPN heeft nog een aantal extra mogelijkheden. Bij het aanschaffen van een abonnement kun je er een aantal functies bij kopen. Dit zijn:

  • Dedicated IP-adres (deze kost €0,75 per maand). Je krijgt een persoonlijk IP-adres en hoeft deze dus niet met anderen te delen.
  • Port Forwarding (€0,49 per maand). Met port forwarding kun je vanuit iedere plek ter wereld toegang krijgen tot je pc, laptop of server.
  • Dedicated IP met Port Forwarding (€1,24 per maand). Je combineert een dedicated IP-adres met Port Forwarding.
  • DDoS-protectie (€1,19 per maand). Zodra de VPN een Distributed Denial of Servic- aanval detecteert, neutraliseert het deze onmiddellijk.

Deze prijzen komen boven op de prijs van het abonnement waar je voor kiest.

Zakelijke VPN: PureDome

PureVPN heeft ook zakelijke VPN-opties. Met PureDome kies je voor een persoonlijke VPN-server waar je medewerkers dan mee kunnen verbinden om zo toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk. Op deze manier kunnen medewerkers veilig thuiswerken.

Daarnaast heeft PureVPN een whitelabel VPN. Als je deze koopt, kun je gebruikmaken van de VPN-servers en software van PureVPN, maar deze inrichten naar je eigen wensen.

Klantenservice

PureVPN heeft een 24/7 live chat. De medewerkers zijn vriendelijk en behulpzaam, maar reageren niet zo snel. Ook zijn er enkele medewerkers die niet helemaal weten waar ze het over hebben en je alleen kunnen helpen door je door te linken naar een van de berichten op de PureVPN-website. In sommige gevallen kregen we helemaal geen antwoord en hebben we enkele uren later de site maar afgesloten. In deze gevallen ging het voornamelijk over vragen gerelateerd aan het privacybeleid.

Verschillende vragen of veelvoorkomende problemen zijn op de website te vinden. Wij kregen echter een error als we zoektermen invulden. We konden wel eenvoudig de FAQ bereiken en communiceren in de live chat. Tegenwoordig is de FAQ en troubleshooting-handleiding ook binnen de VPN-app te bekijken.

Een punt dat we persoonlijk nadelig vinden is dat PureVPN elke dag een e-mail stuurt met uitleg over zijn service. Als jij niet constant marketinge-mails wilt ontvangen, kun je je echter gewoon afmelden voor deze nieuwsbrief.

Servernetwerk PureVPN

PureVPN review (2024): eenvoudig, maar langzaam en dubieus (26)

Een groot servernetwerk zorgt voor de mogelijkheid om veel geografische restricties te omzeilen. Speciale servers en persoonlijke IP’s kunnen hierbij ook helpen. PureVPN scoort met een 8 goed op deze pijler. Dit zijn onze conclusies:

  • PureVPN heeft een uitgebreid servernetwerk met servers in 70+ landen.
  • Sommige landen hebben meerdere serverlocaties. Zo heeft de Verenigde Staten er dertien.
  • PureVPN biedt dedicated IP-adressen aan. Hiervoor moet je extra betalen.
  • Je kunt veel internationale streamingsites deblokkeren.
  • Torrenting werkt, maar is wat langzaam.

Aantal servers en locaties

Op de website is te lezen dat PureVPN 6500+ VPN-servers en meer dan 300.000 IP-adressen heeft verdeeld over 70+ landen. In de volgende tabel zie je welke landen dat zijn. Sommige landen hebben dus meerdere serverlocaties.

WerelddeelLanden
Afrika en Midden-OostenAfghanistan, Algerije, Angola, Bahrein, Egypte, Kenia, Nigeria, Oman, Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Afrika
Azië en OceaniëAustralië, Bangladesh, Brunei Darussalam, Filipijnen, Hongkong, India, Indonesië, Japan, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Taiwan, Thailand, Vietnam, Zuid-Korea
EuropaAlbanië, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Moldavië, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Servië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland
Midden- en Zuid-AmerikaArgentinië, Aruba, Bahama’s, Barbados, Bermuda, Bolivia, Brazilië, Britse Maagdeneilanden, Chili, Costa Rica, Kaaimaneilanden, Mexico, Panama, Puerto Rico
Noord-AmerikaCanada, Verenigde Staten

In sommige van deze landen heeft PureVPN geen fysieke servers staan. De VPN-aanbieder heeft dan een fysieke server in Amerika die voor een virtuele VPN-verbinding zorgt met de uiteindelijke locatie. Deze landen hebben alleen virtuele servers:

  • Afghanistan
  • Algerije
  • Angola
  • Argentinië
  • Aruba
  • Bahama’s
  • Bahrein
  • Bangladesh
  • Barbados
  • Bermuda
  • Bolivia
  • Britse Maagdeneilanden
  • Brunei
  • Egypte
  • Filipijnen
  • India
  • Kaaimaneilanden
  • Monaco
  • Oman
  • Panama
  • Puerto Rico

PureVPN heeft servers die zijn geoptimaliseerd voor verschillende doeleinden. Zo zijn de Amerikaanse servers geoptimaliseerd voor specifieke streamingdiensten. Ook heeft de VPN speciale P2P-servers in onder andere Nederland, Duitsland en België. Als je hebt gekozen voor de port forwarding feature, dan heeft PureVPN hier ook specifieke servers voor ingesteld. Deze functie is dus alleen beschikbaar als je verbinding maakt met Australië, België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Hongkong, India, Italië, Japan, Maleisië, Rusland, Singapore, Turkije, de VAE, het VK, de VS, Zweden of Zwitserland.

Dedicated IP

PureVPN biedt dedicated IP-adressen. Je kunt met een dedicated IP-adres een persoonlijk IP-adres krijgen, in plaats van dat je het IP-adres van de VPN-server met meerdere gebruikers deelt. Dit heeft meerdere voordelen. Je wordt bijvoorbeeld minder snel geblokkeerd door streamingdiensten, en hoeft geen extra verificaties te doorlopen. Wel kan dit je privacy verminderen, aangezien het IP-adres gemakkelijker aan jouw apparaat te koppelen is.

Je kunt een dedicated IP-adres uit deze landen gebruiken:

  • Australië
  • Canada
  • Duitsland
  • Malta
  • Singapore
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten

Voorheen was het alleen mogelijk om te verbinden met je persoonlijke IP-adres op desktop. Sinds oktober 2022 is dit ook mogelijk in de iOS-app. Als je alleen gebruikmaakt van Android-apparaten, is het alsnog niet mogelijk om te verbinden met een dedicated IP. Wil je dit wel? Dan raden we NordVPN aan.

PureVPN, Netflix en streaming

We hebben verschillende streamingservices en Netflix-bibliotheken proberen te unlocken met PureVPN. Op Netflix kregen konden we alle series in de Amerikaanse bibliotheek kijken. Ook Britse Netflix-films konden we gewoon bekijken. We kregen echter geen toegang tot de Nederlandse Netflix. Als je vanaf je vakantieadres naar de Nederlandse Netflix wilt kijken, kun je dus beter kiezen voor NordVPN.

Ook werkte de Nederlandse streamingdienst Videoland niet met PureVPN. Wel kregen we toegang tot de streamingservice van de Nederlandse publieke omroep NPO Start. Ook de Britse publieke omroep konden we gewoon aan. We konden dus genieten van BBC iPlayer.

Wat ook lukte is naar het Amerikaanse aanbod van Amazon Prime Video en HBO Max kijken. In tegenstelling tot veel andere VPN’s wist PureVPN ons zelfs toegang te geven tot Disney Plus Amerika.

Voor elke stream gold dat het even duurde voor de website was geladen. Ook moest de film een tijdje bufferen. Zodra dit gebeurd was, konden we probleemloos kijken naar onze favoriete series.

PureVPN en torrents

We kregen geen toegang tot The Pirate Bay. Toen we deze torrentingwebsite probeerden te openen kregen we de melding dat we rechten misten om de website te bezoeken. Wel konden we torrenten van andere bekende torrentingwebsites. Daadwerkelijk torrenten ging prima. We liepen uiteraard tegen dezelfde snelheidsproblemen aan als bij al onze tests. Daarom kun je beter een van deze torrenting-optimized VPN’s gebruiken. Voor de beste ervaring raden we CyberGhost aan. In de uitgebreide CyberGhost-review lees je meer over deze provider.

Hoewel torrenting kan bij PureVPN, moeten we opmerken dat de eigenaar van PureVPN, GZ Systems, in de terms of service zegt dat het gelooft in het intellectueel eigendomsrecht. Torrenting is daarom alleen toegestaan op de P2P-geoptimaliseerde servers met de waarschuwing alsnog geen copyright beschermde inhoud te downloaden. Ook wij raden je uiteraard af om beschermde content te downloaden.

Conclusie

PureVPN is op zich een degelijke VPN-provider. De app is goed ontworpen en de software is duidelijk met uitgebreide downloadinstructies. PureVPN biedt een groot aantal servers. Helaas ondervonden wij problemen met de snelheden van de servers. Deze waren instabiel en het kostte ons veel moeite om snelle servers te vinden.

Het feit dat wij zonder problemen de Amerikaanse Netflix konden kijken zal velen ook over de streep weten te trekken om een PureVPN-abonnement te nemen. Daarnaast is het fijn dat je kunt downloaden met PureVPN, al is de dienst niet zo goed als CyberGhost op dit gebied.

Het feit dat er sessielogs bijgehouden worden is echter een minpunt waar we PureVPN op afrekenen. Vandaar de matige score voor veiligheid; logging brengt privacyrisico’s met zich mee!

Al met al is PureVPN een redelijke provider voor een aangename prijs. Toch raden wij de VPN niet aan vanwege de wisselende snelheden en het logbeleid. Als je graag gebruikmaakt van een goede VPN, raden we je aan eens een kijkje te nemen bij onze top 5 beste VPN’s.

PureVPN: veelgestelde vragen

Heb je nog een vraag over PureVPN en wil je snel antwoord? Klik dan op een van de vragen hieronder.

Is PureVPN duur?

PureVPN biedt verschillende abonnementen. Hoe langer de abonnementsduur is, hoe goedkoper het abonnement. Op dit moment kost het goedkoopste abonnement € 1.80 per maand.

Let op: de prijzen kunnen veranderen. We proberen onze informatie zo actueel mogelijk te houden.

Is PureVPN veilig?

PureVPN zegt geen persoonlijke gegevens te loggen. Aangezien de dienst gevestigd is op de Britse Maagdeneilanden is dit ook niet wettelijk verplicht. Wel bewaart PureVPN enkele connectielogs.

In het verleden speelde PureVPN gebruikersgegevens door aan de FBI. Hieruit bleek dat de dienst wél gegevens bijhield. Inmiddels lijkt PureVPN een aantal zaken te hebben verbeterd, en de veiligheid beter op orde te hebben.

Werkt PureVPN met Netflix?

We konden probleemloos de Amerikaanse Netflix kijken met PureVPN. Of je daadwerkelijk kunt streamen is echter afhankelijk van de snelheid van de server waar je mee verbonden bent. Dit kan namelijk per server erg verschillen.

Helaas kregen we geen toegang tot de Nederlandse Netflix.

Meer details over PureVPN vind je in onze uitgebreide PureVPN-review.

Is PureVPN gratis?

Nee, PureVPN is niet gratis. Wel heeft de dienst een geld-terug-garantie van 31 dagen waarin je de VPN gratis uitprobeert.

Wil je graag gebruikmaken van een gratis VPN? Kies dan voor een VPN die in ieder geval veilig is en je zo min mogelijk data- en snelheidslimieten oplegt. Je zit met deze top 7 beste gratis VPN’s altijd goed op dit gebied.

Is PureVPN goed?

PureVPN is niet slecht. De VPN heeft een uitgebreid servernetwerk waarmee je kunt streamen en torrenten. Ook is de app makkelijk in gebruik. Toch is het niet de veiligste VPN en ook valt de snelheid tegen. Meer informatie over deze provider vind je in onze uitgebreide PureVPN-review.

Hoe krijg ik toegang tot PureVPN?

Toegang tot PureVPN krijg je zo:

  1. Ga naar de website van PureVPN en klik op de grote oranje knop.
  2. Kies het abonnement, de eventuele extra diensten en add-ons die je wilt aanschaffen.
  3. Kies je betaalmethode en vul de benodigde gegevens in.
  4. Je krijgt nu een e-mail met links naar de downloadpagina.
  5. Klik op jouw besturingssysteem om de juiste software te downloaden en installeren.
  6. Als je het gedownloade bestand opent, begint de installatie vanzelf zodra je de gebruikersvoorwaarden accepteert.
  7. Log in om aan de slag te gaan.

Wil je weten of deze VPN zijn prijs waard is? Lees dan de complete PureVPN-review.

PureVPN review (2024): eenvoudig, maar langzaam en dubieus (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated:

Views: 5449

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.